Herbata napój bogów?

Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów – znane angielskie „five o`clock”, ceremonia picia herbaty w Japonii wywodząca się z filozofii buddyjskiej, regeneracyjny napój w Tybecie… jej popularność dotarła praktycznie do wszystkich zakątków świata, jednak jej kultura picia różni się pomiędzy krajami. Od wieków uznawana była za napój leczniczy, ale czy przekonanie o jej zbawiennych właściwościach jest słuszne? Czy w herbacie znajdziemy jakieś właściwości zdrowotne?

 

 

Czy herbata uzależnia?

W herbacie znajdują się metyloksantyny, czyli substancje uzależniające, które znajdują się również w kawie. Metyloksantyny wpływają na korę mózgową, co powoduje, że po ich dłuższym stosowaniu organizm przyzwyczaja się i wymaga dostarczania tych substancji, by czuć się normalnie. Teoretycznie, od herbaty można się uzależnić, jednak w praktyce, aby do tego doszło należałoby wypijać ponad 300 mg czystej kofeiny dziennie a jest to około 6 filiżanek herbaty.

Czy herbata chroni przed chorobami serca?

Z przeprowadzonych badań wynika, że zielona i czarna herbata, może wykazywać działanie przeciwmiażdżycowe, wpływa  między innymi na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz ciśnienia tętniczego krwi. Substancje zawarte w herbacie zapobiegają odkładaniu się lipidów na ścianach naczyń krwionośnych, co zapobiega zmianom miażdżycowym, a w konsekwencji różnym chorobom, np. chorobie niedokrwiennej serca. Chroni również przed zawałem serca i udarem mózgu.

Czy herbata posiada działanie przeciwnowotworowe?

Z całą pewnością, herbata nie jest lekiem na chorobę nowotworową. Dowody dotyczące zbawiennych skutków picia herbaty w profilaktyce nowotworów są sprzeczne, jednakże wydaje się, że umiarkowane, regularne picie zielonej herbaty jest bezpieczne. Niektóre badania sugerują, że spożycie większych ilości zielonej herbaty lub wyciągu z herbaty przez mężczyzn może zmniejszyć ryzyko raka prostaty.

Herbata w walce z grypą

Wykazano, że substancje zawarte w herbacie – polifenole hamują replikację wirusa grypy, dzięki czemu mogą zapobiegać rozwojowi choroby. Z tego wynika, że jest słusznym przekonanie, że podczas choroby warto pić herbatę.

Czy zielona herbata ma wpływ na otyłość?

Substancje zawarte w herbacie – katechiny, obniżają wchłanianie tłuszczy oraz nasilają spalanie zapasów tłuszczowych. Herbata nie jest lekiem odchudzającym, jednak w najnowszym badaniu wykazano, iż podawanie wysokich dawek zielonej herbaty przez 12 tygodni spowodowało u kobiet z otyłością brzuszną zmniejszenie masy ciała, zmniejszenie obwodu w talii, a także spadek poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu).

 

Herbata ma wiele zastosowań. Tradycja picia herbaty sięga 5000 lat i dalekich Chin. Jej dobroczynny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia został potwierdzony w licznych badaniach, szczególnie zielonej herbaty. Jednak warto pamiętać, że jak z każdą używką nie powinniśmy przesadzać, spożywanie herbaty w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływa na nasz organizm, ale należy być ostrożnym w spożywaniu herbat ziołowych, gdy towarzyszą nam różne choroby i dolegliwości.

 

Źródła:

Hartley L, Flowers N, Holmes J et. al. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane Library 2013, Issue 6

Boehm K, Borrelli F, Ernst E, Habacher G et. al.. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. The Cochrane Library 2009, Issue 3

Chen IJ, Liu CY, Chiu JP et. al. Therapeutic effect of high-dose green tea extract on weight reduction: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clin Nutr. 2015 May 29

http://ptf.content-manager.pl/pub/File/wydawnictwa/b_2008/1_2008/Artykul%2001%20Bromatologia%201-2008.pdf

http://naukadlazdrowia.pl/walory-herbaty

Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/