Orzeźwiające i odżywcze koktajle – bomba witaminowa na upalne dni

koktajl truskawkowy

Sezon letni obfituje w bogactwo warzyw i owoców, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać! Zarówno warzywa, jak i owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są one źródłem wielu substancji odżywczych, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Koktajle z owoców i warzyw to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi energii oraz wielu cennych substancji odżywczych. Są źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, błonnika pokarmowego, antyoksydantów (witaminy C, beta-karotenu, likopenu, związków fenolowych). Związki przeciwutleniające zawarte w warzywach maja zdolność do niszczenia wolnych rodników, które powodują powstawanie stresu oksydacyjnego, wielu chorób oraz przyspieszają proces starzenia się skóry. Pijmy je więc na zdrowie!

Koktajle przygotowane z owoców i warzyw wzmacniają organizm, poprawiają pracę układu odpornościowego, nerwowego, krwionośnego, pokarmowego. W skrócie, chronią przed infekcjami, rozjaśniają umysł, oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają samopoczucie, wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto koktajle sycą i jednocześnie dostarczają niewiele kalorii. O tej porze roku, gdy temperatury są wysokie, powinny być one nieodłącznym elementem każdej diety. Koktajle można podawać na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do ich stworzenia nadają się prawie wszystkie warzywa i owoce. Można je dowolnie łączyć, doprawiać, dodawać zioła, płatki owsiane, mleko, jogurt, kefir, maślankę lub wodę mineralną. Najlepsze koktajle to te, które są zrobione w domu, ze świeżych warzyw i owoców, ponieważ zawierają najwięcej cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

PRZEPISY NA PYSZNE KOKTALJE


Oczyszczający koktajl z malin

  • szklanka malin
  • szklanka kefiru
  • opcjonalnie cukier do smaku

Maliny – zawierają błonnik, który stymuluje pracę jelit, działa jak „szczotka” oczyszczając jelita. Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasów organicznych, związków śluzowych, soli mineralnych, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Maliny stymulują układ odpornościowy, zatem pomogą wzmocnić organizm przed zbliżającą się jesienią.


Koktajl bananowy

  • 2 banany
  • szklanka mleka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie cukier do smaku

Banany– zawierają witaminy, A, C, E, K, witaminy z grupy B, błonnik oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez. Banany w szczególności polecane są osobom wykonującym intensywną pracę, osobom ćwiczącym, sportowcom ponieważ stanowią naturalny element uzupełniający niedobór pierwiastków, które są tracone podczas wysiłku.


Koktajl owocowy

  • 5 śliwek
  • 10 zielonych winogron
  • 1 awokado
  • 1 ananas
  • 1 grejpfrut
  • Woda mineralna niegazowana

Śliwki – zawierają błonnik- pektyny dzięki temu oczyszczają jelita, przeciwdziałają zaparciom. Są bogate w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne.

Winogrona – dzięki flawonoidom, witaminie A, C, wykazują silne działanie antyoksydacyjne, ponadto stanowią źródło witamin z grupy B, potasu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza.

Awokado – owoc ten jest bogactwem likopenu, kwasu foliowego, potasu, luteiny, witamin A, C, E, witamin z grupy B.

Grejpfrut – zawiera witaminę A, C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas

Ananas – zawiera duże ilości witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B, ponadto ananas zawiera enzym– bromelaina, który ułatwia trawienie białka. Gdy produkcja własnych enzymów trzustkowych jest niewystarczająca, lub gdy potrzebna jest szybsza regeneracja tkanek wykorzystanie tego enzymu roślinnego może być bardzo pomocne.


Koktajl brzoskwiniowy

  • 3 brzoskwinie
  • 1 szklanka maślanki
  • opcjonalnie cukier do smaku

Brzoskwinie – zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacynę. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Owoce brzoskwiń zawierają dużo składników odżywczych, są niskokaloryczne i polecane w dietach odchudzających.


Koktajl z borówek

  • szklanka borówek
  • szklanka maślanki
  • opcjonalnie cukier

Borówki – zawierają witaminy A, B, C i E, witaminy z grupy B, cynk, potas, sód, mangan, selen. Są źródłem antyoksydantów, mają pozytywny wpływ na działanie organizmu. Polecane w szczególności w profilaktyce nowotworowej i chorób serca.Wzmacniają odporność, chronią przed infekcjami.


 Koktajl pomidorowy

  • 1 litr gęstego soku z pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek drobno posiekanego koperku
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie szczypta soli i pieprzu/ bazylia lub inne zioła według uznania

Pomidoryzawierają witaminę A, C, E, z grupy B, PP, K, potas oraz wiele innych cennych składników mineralnych. Ponadto pomidory są bogate w fenole, flawonoidy i antocyjany. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą zgubić kilka kilogramów. Z kolei dla panów pomidory powinny być również nieodłącznym elementem diety z uwagi na zawarty w nich likopen chroniący przed rakiem prostaty.


Zielony koktajl

  • ogórek zielony
  • 1 brokuł
  • szpinak
  • liście mięty
  • kilka kropel cytryny

Ogórki zawierają bardzo dużo wody. Nie zawierają wiele witamin, ale są bogatym źródłem składników mineralnych, wśród których główną rolę pełni potas. Ogórki oczyszczają organizm, przyśpieszają przemianę materii. Ponadto, wspomagają leczenie cukrzycy, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają włosy i paznokcie. Wadą ogórków jest obecność enzymu, który utlenia witaminę C,
w związku z tym nie poleca się ,aby łączyć ogórki z pomidorami.

Brokuł – posiada wiele składników chroniących przed nowotworami, wśród nich można wymienić: witaminę A oraz witaminę z grupy B. Brokuły są również naturalnym źródłem błonnika pokarmowego.

Szpinak zawiera witaminę C, z grupy B, beta karoten, luteinę, wiele składników mineralnych, wśród których dominuje magnez. Szpinak wspomaga pracę układu nerwowego, a także krwionośnego. Wykazuje właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą.


 

Artykuł powstał przy współpracy z Panią Martą Gzyl.

 

Bibliografia

Prędka Aneta, Gronowska- Senger Anna, „Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego”, Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 2009, 4, (65), 9-18

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/domowe-sposoby-na-goraczke-malina-napar-z-maliny-na-goraczke_39864.html

http://urodaizdrowie.pl/soki-i-koktajle-oczyszczajace-krew-i-organizm

http://naukadlazdrowia.pl/bromelaina-enzym-trawienny-z-ananasa

http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=120539

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomidory-koktajl-witamin-i-mineralow_33668.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html

Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/

  • Kingaewelina

    Proste przepisy a produkty łatwo dostępne. Koktail pomidorowy juz zrobiłam – pyszny.