W tej części nie znajdziecie recepty na zrzucenie 5 kg w 3 dni. To kategoria poświęcona jedzeniu – jednej z największych przyjemności w życiu chcemy Wam pokazać, że pyszne jedzenie może być także jedzeniem zdrowym.

Znajdziecie tu informacje dotyczące wartości odżywczych produktów, sposobów zdrowego przygotowywania posiłków i komponowania zrównoważonej diety.

  • 28 lipca 2017

    Sezon porzeczkowy w pełni. Już dziś warto udać się na zbiory, ponieważ porzeczki – choć często niedoceniane, stanowią doskonałe źródło składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje czarna porzeczka. Możemy spożywać ją zarówno na surowo jak i w formie przetworów – soków, dżemów czy konfitur.     Bogactwo witaminy C Pod… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 15 marca 2017

    Niektóre osoby rezygnują ze spożywania produktów zawierających gluten pod wpływem szerzącej się mody. Jest to decyzja, którą podejmują bez wskazań medycznych. Niestety część osób musi zrezygnować z glutenu ze względu na celiakię! Czym ona jest i jak sobie z nią radzić?   Celiakia, to choroba trzewna, o podłożu genetycznym, która… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 22 grudnia 2016

    Znany już od czasów starożytnych, na przestrzeni lat udomowiony i hodowany w stawach karp pojawił się w Polsce w XIII wieku.  Zyskał status symbolu Świąt Bożego Narodzenia, jako ryba tania i łatwo dostępna. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego Wigilii, a inni chętniej wybierają mintaja, dorsza czy łososia, w przekonaniu… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 14 grudnia 2016

    W naszej codziennej diecie powinno przeważać spożycie węglowodanów złożonych, które są niezbędnym makroskładnikiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one głównie wykorzystywane przez organizm do celów energetycznych. Jeden z podziałów węglowodanów dzieli je na przyswajalne i nie przyswajalne. Do węglowodanów przyswajalnych należy m.in. skrobia, czy laktoza, a do nie przyswajalnych błonnik… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 6 grudnia 2016

    Ile w ciągu miesiąca wydajemy na żywność? Z pewnością nie mało. Badania wskazują, że największą część wydatków przeciętnego Polaka/Polki stanowi właśnie żywność i napoje bezalkoholowe (24%). Jednak czy wiemy co tak naprawdę gości na naszych talerzach? Dodatki do żywności – chyba każdy z nas kojarzy to hasło, chociażby ze słyszenia.… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 25 listopada 2016

    Szacuje się, że hipercholesterolemia (podwyższony poziom cholesterolu) może dotyczyć nawet 61% Polaków. Badanie NATPOL przeprowadzone w 2011 roku, wykazało, że jedynie u 8% z nich udaję się wyrównać poziom cholesterolu do wartości prawidłowej. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy obok nieregularnego stosowania leków i rzadkiego wykonywania badań kontrolnych jest niedostateczna… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 24 października 2016

    O diecie bezglutenowej słyszał chyba każdy, przynajmniej raz. Wiele osób pomimo braku wskazań medycznych odstawiło produkty glutenowe – bo przecież gluten to zło! A przy okazji można zrzucić trochę kilogramów no i czuć się lepiej. Fakt czy mit? Czym właściwie jest gluten i gdzie możemy go znaleźć? Gluten jest białkiem… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 17 października 2016

    Pełnoziarnista kanapka z odrobiną masła, sałatą, indykiem i ciecierzycą, a wszystko polane sosem winegret z oliwy z oliwek. To przykład jednego z posiłków, który w połączeniu zasadami zdrowego odżywiania i dobrymi nawykami zdrowotnymi nie tylko pozwoli Ci utrzymać prawidłową wagę, ale także cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Dlaczego? Odpowiedź… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 7 października 2016

    Powrót do szkolnej rzeczywistości często przychodzi z trudem. Szczególnie ciężko jeśli „rozleniwił” się także nasz mózg, a osłabiona pamięć i koncentracja daje się we znaki. O jakie produkty wzbogacić codzienne posiłki, a z jakich zrezygnować, by nie dać się zwariować?   Poranne smoothie… nie tylko z jagód „Nie mogę się skupić!”,… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 24 sierpnia 2016

    Nieuchronnie, wielkimi krokami nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwany przez wielu sezon na grzyby. Zanim jednak kurki, kanie, maślaki, borowiki i inne dary lasu wypełnią nasze kosze warto przypomnieć, że z grzybami nie ma żartów. O tej porze roku, co rusz w mediach pojawiają się informacje o kolejnych zatruciach,… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy

Komentowanie jest wyłączone