Świadomy konsument – dlaczego jemy więcej?

post1Powszechność różnorodnych produktów, hipermarkety otwarte całą dobę siedem dni w tygodniu, półki uginające się od pyszności, kuszące reklamy. To wszystko sprawia, że spożywamy więcej jedzenia i dostarczamy naszemu organizmowi coraz więcej kalorii niż faktycznie on potrzebuje. Zjawisko to nazywamy nadkonsumpcją.

Nadkonsumpcja zarówno produktów żywnościowych jaki i płynów zwiększa ryzyko otyłości, chorób serca, cukrzycy, wielu nowotworów. Co jest przyczyną tego, że spożywamy więcej? Między innymi producenci żywności oferują nam większe porcje, większe opakowania produktów, większe zastawy stołowe. Czasem, po prostu nieświadomie zjadamy więcej.

Zespół badaczy z Uniwersytetu w Cambrigde dowiódł, że spożywamy więcej jedzenia i napojów, kiedy otrzymujemy i kupujemy większe porcje, większe opakowania oraz jemy w większych naczyniach np. talerzach. Okazuje się, że nawet kształt butelki wpływa na ilość spożywanych napojów. Jedno z badań wskazuje, że osoby piją więcej wody lub innych napojów bezalkoholowych, jeśli płyn jest w butelce niskiej i szerszej w porównaniu do osób spożywających wodę lub inny napój w butelce wysokiej i wąskiej. Większe talerze, miski również wpływają na to, że spożywamy więcej, gdyż nakładamy większe porcje jedzenia. A wielu z nas nauczonych jest, że pozostawienie jedzenia na talerzu to marnotrawstwo.

Badacze oszacowali, że jeśli z codziennej diety wyeliminujemy duże porcje jedzenia to dzienna podaż energii może spaść nawet o 279 kilokalorii.

Reklama na produktach typu „20% więcej”, „50% gratis w tej samej cenie”, „mega paczka” powoduje, że owszem może kupujemy większą ilość taniej, ale niejednokrotnie skutkuje tym, że zjadamy więcej. Pomyśl… +20% gratis batona? Czy te 20% zostawiasz na później? Nie, zjadasz cały, a więc dostarczasz więcej energii w postaci tłuszczy i węglowodanów, niekoniecznie potrzebnych Twojemu organizmowi.

Badania amerykańskie wykazały, że w ciągu ostatnich 50 lat wielkość porcji zwiększyła się 2 a nawet 5-krotnie. Np. burger w latach 50-tych miał ok. 333 kcal, a dzisiaj ma ok. 590 kcal. Jemy więcej, mniej się ruszamy i tyjemy.

ham

ham


Co możemy zrobić, aby nie spożywać więcej niż jest to koniczne?

  1. Jedź świadomie! – nie podjadaj mechaniczne chipsów z ogromnej paczki podczas filmu. Często skupiając się na czymś innym – oglądaniu telewizji, czytaniu przejadamy się.
  2. Liczy się jakość a nie ilość!
  3. Nie zjadaj wszystkiego z talerza! – jeśli jesteś w restauracji i porcja jest o wiele większa niż zazwyczaj zjadasz, poproś o spakowanie na wynos. Obecnie to standard w restauracjach.
  4. Używaj mniejszych talerzy, misek, szklanek, sztućców! – jedząc mniejszą łyżką, jesz wolniej, wolniej przeżuwasz pokarm, a tym samym szybciej trafia informacja do mózgu, że jesteśmy syci.
  5. Nie jedz bezpośrednio z opakowania! – przygotuj sobie odpowiednią, racjonalną porcję, którą powinieneś zjeść i skonsumuj to co nałożysz sobie na talerz, miseczkę. Resztę w opakowaniu zostaw na później.

Piśmiennictwo

Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, Jebb SA, Lewis HB, Wei Y, Higgins JPT, Ogilvie D. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No.: CD011045. DOI: 10.1002/14651858.CD011045.pub2.

www.foododdity.com

http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/portion_size_research.pdf

Źródła zdjęć: pl.123rf.com, materiały własne