Zatrucie grzybami – jak je rozpoznać i co w tej sytuacji robić?

zatrucie grzybamiNieuchronnie, wielkimi krokami nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwany przez wielu sezon na grzyby. Zanim jednak kurki, kanie, maślaki, borowiki i inne dary lasu wypełnią nasze kosze warto przypomnieć, że z grzybami nie ma żartów. O tej porze roku, co rusz w mediach pojawiają się informacje o kolejnych zatruciach, będących wynikiem spożycia niejadalnych owocników.  Co więcej, często ofiarami zatruć padają nie tylko początkujący grzybiarze, a właśnie osoby, które przekonane są o swojej nieomylności w tym temacie. Jak więc zapobiec zatruciu grzybami, a jeżeli już znajdziemy się w takiej sytuacji – jak się zachować? Odpowiedzi poniżej.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zacznijmy od przypomnienia podstawowych zasad, które powinny stać się dekalogiem każdego grzybiarza:

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne (korzystaj z atlasów – nawet najlepszy grzybiarz powinien go zawsze mieć przy sobie!).
  2. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte i dobrze wykształcone owocniki. Młode i nie w pełni wykształcone są najczęstszą przyczyną pomyłek (łatwo można je pomylić z grzybem z gatunku niejadalnych).
  3. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj grzyby rurkowe, wśród nich nie ma grzybów śmiertelnie trujących.
  4. Zbieraj grzyby do koszyka, nie korzystaj z toreb foliowych, w których grzyby szybko zaparzają się i ulegają zepsuciu.
  5. Nigdy nie rozpoznawaj grzybów stosując przesądy, takie jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Cechy te wcale nie muszą świadczyć o tym, że w potrawie znajduje się grzyb trujący. Jedz tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne!
  6. W razie wątpliwości co do zebranych grzybów, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Więcej porad dla grzybiarzy znajdziecie tutaj.

Jak rozpoznać zatrucie grzybami?

Zatrucie grzybami objawiać może się następującymi dolegliwościami:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • skurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka

Jeżeli zauważyłeś u siebie albo któregoś z twoich bliskich podobne symptomy niezwłocznie wezwij lekarza lub zgłoś się do najbliższego szpitala! Nie czekaj, aż objawy same ustąpią!

Co robić zanim przybędzie lekarz?

W przypadku zatrucia grzybami podstawową kwestią jest czas, tak więc podczas oczekiwania na przybycie lekarza spróbuj wywołać wymioty – w ten sposób pozbędziesz się trujących treści pokarmowych z żołądka. W wywołaniu wymiotów pomoże wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody. W naszym społeczeństwie pokutuje wiele mitów na temat zatrucia grzybami – jeden z nich mówi, aby choremu podać do picia mleko lub alkohol. W żadnym wypadku jednak nie próbujmy tej metody!

Aby umożliwić prawidłowe rozpoznanie gatunku grzyba, który spowodował zatrucie, a co za tym idzie umożliwić podjęcie odpowiedniego leczenia, do przybycia lekarza postarajmy się zachować wymiociny, a także pozostałości potrawy, w której skład wchodziły podejrzane grzyby oraz obierki pozostałe po przygotowywaniu potrawy.

UWAGA! Jeżeli więcej osób jadło podejrzane o wywołanie zatrucia danie, należy wobec nich również zastosować wymienione powyżej zabiegi, nawet jeżeli nie pojawiły się u nich jeszcze objawy wskazujące na zatrucie! Często zdarza się, że po wystąpieniu opisanych wcześniej objawów, stan zdrowia osoby zatrutej chwilowo się poprawia, po czym ulega gwałtownemu pogorszeniu!   

Zatrucie grzybami może okazać się tragiczne w skutkach. Warto więc wiedzieć jak go rozpoznać i jak się zachować w jego obliczu. Najważniejsze w takiej sytuacji jest zachowanie zimnej krwi, zastosowanie opisanych wcześniej zabiegów i jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza!


Źródło:

Główny Inspektorat Sanitarny, Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia, https://grzybyjadalne.wordpress.com/

Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/