Stosowanie olejów roślinnych zamiast olejów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo korzystne dla zdrowia. Coraz częściej spożywa się mniej znane oleje, które mają szereg właściwości leczniczych. Do takich olejów można zaliczyć: olej z czarnuszki, lniany, konopny, olej z awokado, olej z pestek winogron.
W skład nasion czarnuszki wchodzi m.in. olej tłusty, którego 85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny, białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Nasiona te wykazują wiele działań prozdrowotnych: działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na wrzody i cukrzycę. Chronią nerki oraz wątrobę przed toksycznym oddziaływaniem związków chemicznych i leków. Nasiona z których wytwarza się olej, wykorzystuje się również do leczenia różnych schorzeń alergicznych, astmy alergicznej, egzemy, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Przeprowadzono badanie, podczas którego 152 pacjentom z problemami alergicznymi podano do spożycia kapsułki z olejem z czarnuszki w dawce 500 mg. Okazało się, że objawy uczulające uległy zmniejszeniu, tym samym wyciągnięto wniosek, że olej z czarnuszki może być pomocny przy leczeniu dolegliwości alergicznych.
Następny dobroczynny olej – olej lniany ma żółty odcień, charakterystyczny zapach oraz lekko orzechowy posmak. Olej jest tłoczony „na zimno” w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza. Dzięki tej metodzie, składniki oleju zachowują swoje właściwości biologiczne oraz niezmienioną strukturę. Olej ten posiada bioaktywne związki, w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym wykazuje właściwości lecznicze. Olej lniany wykorzystywany jest w diecie dr Budwig, której podstawą jest spożywanie specjalnej pasty – połączenia oleju lnianego oraz chudego twarogu. Dieta ta początkowo była skierowana do osób chorych na nowotwory, ale okazało się, że korzystnie wpływa na leczenie wielu innych schorzeń takich jak: choroby psychiczne, stwardnienie rozsiane, alergie, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego, zaparcia, cukrzyca i wiele innych. Działa korzystnie na kobiety w ciąży, a wśród dzieci i młodzieży przyczynia się do lepszej koncentracji oraz lepszych wyników w nauce.
Kolejnym olejem, który pozytywnie wpływa na zdrowie jest olej konopny. Konopie były uprawiane od najdawniejszych czasów w celu produkcji włókna. Są środkiem psychoaktywnym, ponieważ posiadają substancje o działaniu psychotropowym oraz przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Wykorzystywane są do leczenia osób z chorobami układu nerwowego oraz osób w podeszłym wieku. Prozdrowotne działanie oleju konopnego wynika ze składu tego produktu, bowiem 80% stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Po dodaniu do oleju kanabidiolu (CBD) oraz witaminy D3, stosowany jest w leczeniu stanów lękowych i depresji. Wykazuje także działanie uspokajające oraz przeciwstresowe, działa również antyoksydacyjnie.
Następnym olejem wartym uwagi jest olej wyprodukowany z awokado. Nazywany jest również „zielonym złotem” , ponieważ ma działanie przeciwutleniające i przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Olej ten wykorzystywany jest często do produkcji kosmetyków, ponieważ łatwo wnika w skórę. Posiada aż 7 witamin: A, B, D, E, H, K, PP, dzięki którym sprzyja ujędrnianiu skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej z awokado spowalnia proces starzenia się skóry, sprawia, że jest ona bardziej elastyczna i posiada młodzieńczy wygląd. Ponadto ochrania ją przed wysuszeniem i szkodliwym promieniowaniem UV. Olej ten łagodzi podrażnienia skóry, sprzyja leczeniu chorób skórnych oraz działa przeciwalergicznie.
Ostatnim olejem, który wykazuje liczne pozytywne działania jest olej z pestek winogron. Nasiona winogron składają się z lipidów, białek, polifenoli oraz węglowodanów i wykazują działanie antyoksydacyjne. Wyprodukowany z nich olej zawiera ok. 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy , ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono, że ekstrakt z pestek ma działanie ochronne w przypadku wystąpienia uszkodzeń serca spowodowanych np. zawałem. Polifenole zawarte w pestkach wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwpłytkowe. W badaniach wykazano korzystne działanie związków zawartych w pestkach winogron. Po podawaniu przez 4 tygodnie ekstraktu z pestek winogron (150 lub 300 mg na dobę) pacjentom z zespołem metabolicznym, okazało się, że ich ciśnienie krwi uległo obniżeniu. Z kolei dzięki podawaniu ekstraktu (600 mg na dobę) przez 4 tygodnie pacjentom chorym na cukrzycę typu 2, zmniejszył się poziom glikemii oraz markerów stanu zapalnego. U badanych uległ obniżeniu także poziom cholesterolu. Substancje zawarte w pestkach winogron mogą także ograniczać skutki uboczne chemioterapii.
Tak liczne działania lecznicze wymienionych olejów roślinnych powinny zachęcić do urozmaicenia swojej diety oraz korzystania z kosmetyków zawierających te substancje. Udowodniło to wiele badań przeprowadzonych na tych produktach.
Zdjęcie: http://www.pixabay.com/
Źródła:
- Wiesława Bylka, Dorota Mańkowska, Nigella Sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf
- Iwona Wierzbicka, Dieta Budwigowa- Dobrodziejstwo oleju lnianego http://www.ajwen.pl/cms/wp-content/uploads/Dieta_Budwigowa-artyku__.pdf
- Emilia Główczewska-Siedlecka, KatarzynaMadra-Gackowska, Krystyna Nowacka, Kornelia Kędziora-Kornatowska, Konopie siewne i ich zastosowanie we współczesnej geriatrii https://zenodo.org/record/159640#.WYL1xyhJYdU
- Eva Hejman-Lenga, Niezwykła moc olejków cz.II http://www.evahl.pl/sites/default/files/artykuly/64-65_ap_49_3_2014r.pdf
- Joanna Kołodziejczyk, Beata Olas, Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_052-057.pdf