Wraz ze zbliżającą się wiosną i długo oczekiwaną przez wszystkich majówką rozpoczyna się sezon grillowy. Lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu oraz spożywać grillowe potrawy. Grillowanie sprawia dużo przyjemności, ale pomimo tej wielkiej frajdy z przyrządzania posiłków i spędzania czasu z najbliższymi na zewnątrz warto przypomnieć sobie zasady bezpiecznego grillowania.
Grillowane potrawy mają swój urok, niepowtarzalny smak i zapach. Dania z grilla stanowią dobrą alternatywę smażenia żywności, ponieważ produkty nie pochłaniają tłuszczu, a wytapiają go. Należy jednak pamiętać, że źródłem powstawania szkodliwych substancji wynikających z grillowania jest działanie na cukry, białka, tłuszcz temperatury powyżej 120˚C. W wyniku spalania w tak wysokiej temperaturze powstaje niebezpieczny dym. Kumuluje on niebezpieczne związki, które wchłaniane są przez żywność. Do związków tych zaliczamy: WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), HCA (heterocykliczne aminy aromatyczne), nitrozoaminy, utlenione sterole, akrylamid itd.
Przedstawiamy kilka podstawowych zasad, które warto wprowadzić w swoje grillowanie, aby stało się ono bezpieczne:
- Grillujmy tylko na świeżym powietrzu! Nie stawiaj grilla pod zadaszeniem, usytuuj go na płaskiej powierzchni odpornej na żar. Koniecznie sprawdź czy w bliskim sąsiedztwie grilla nie ma materiałów łatwopalnych.
- Do grillowania używaj brykietów lub węgla drzewnego, które w swoim składzie nie zawierają żywicy. Unikaj drewna, kartonów, gazet.
- Do rozpalenia grilla nie używaj substancji łatwopalnych, gazet, folii. Korzystaj tylko z typowych rozpałek, które możesz zakupić w sklepach. Ważne jest, aby pamiętać, że podpałek nie można dorzucać w trakcie grillowania. Podpałka musi dopalić się cała, zanim na ruszt położona zostanie żywność.
- Do podsycenia ognia używaj specjalistycznych dmuchaw, lub wachluj np. tekturą, gazetą. Pod żadnym pozorem nie dmuchaj ustami w rozżarzone węgliki!
- Miej ze sobą zawsze butelkę wody lub wiadro piachu. Przy ich pomocy będzie można ugasić zbyt duży ogień.
- Ustawiaj ruszt grilla wysoko, nie tuż nad węglem. Stosuj tacki i folie aluminiowe, które ograniczą bezpośredni kontakt dymu z żywnością.
- Marynuj mięso marynatami z ziołami, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji.
- Przed i po kontakcie z żywnością należy bardzo dokładnie umyć ręce.
- Wybieraj chude lub średnio tłuste mięso. Pieczone mięso powinno być dokładnie dopieczone. Bezpieczną temperaturą jaką powinno osiągnąć mięso to ponad 70˚ Należy pamiętać, aby nigdy nie spożywać żywności przypalonej.
- Nigdy nie podawaj mięsa na tych samych tackach, na których wcześniej leżało mięso surowe!
- Nie zostawiaj grilla bez nadzoru, a po zakończeniu grillowania upewnij się czy aby na pewno grill został zgaszony.
Źródła:
https://www.gov.pl/web/kppsp-slubice/zasady-bezpiecznego-grillowania
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwijzdeRy-7vAhXClYsKHRiYCu4QFjABegQIBBAD&url=https%3A%2F%2Fwww.gov.pl%2Fattachment%2F5b10e4d6-b534-4405-a635-bfd24d92feb9&usg=AOvVaw26h5oG0v8_OwwDNSsOjxM6
Zdjęcie: www.pixabay.com