Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Właściwe przechowywanie i przygotowywanie żywności jest kluczowe dla zapewnienia jej bezpieczeństwa. O ile nad przestrzeganiem norm bezpieczeństwa żywności (produkcja, przetwórstwo) nadzór sprawują wyspecjalizowane organy, o tyle my – konsumenci, kupując żywność musimy wiedzieć co zrobić aby żywność, która trafiła w nasze ręce pozostała bezpieczna.

Stosując się do podstawowych zasady higieny żywności opracowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) możemy zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego. Pamiętaj:

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • Myj ręce po wyjściu z toalety
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
  • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Zdjęcie: www.pixabay.com

Bibliografia:

  1. https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene
  2. https://www.paho.org/en/health-emergencies/who-golden-rules-safe-food-preparation

Komentowanie jest wyłączone