Z pewnością niejednokrotnie słyszałeś o prozdrowotnych właściwościach awokado. Nazywane owocem maślanym lub gruszką aligatora, podbija serca i żołądki coraz większego grona osób, głównie wielbicieli zdrowego stylu życia. Czy rzeczywiście warto po niego sięgnąć? Czy pod tą pomarszczoną skórką kryje się bogate wnętrze?
Wartości odżywcze awokado
Czy owoc może być tłusty? Jeżeli próbowałeś kiedykolwiek awokado to wiesz, że tak. W 100 gramach tego niepozornego, przypominającego nieco naszą swojską gruszkę owocu kryje się aż 15.3 g tłuszczu. Ale bez obaw, większość tłuszczów zawartych w awokado to łatwo przyswajalne i zdrowe dla naszego serca jednonasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu poziomu tak zwanego „złego cholesterolu”. Dzięki tym właściwościom awokado może być stosowane jako zdrowy zamiennik innych tłuszczów np. masła czy margaryny.
Dzięki zawartym w awokado kwasom tłuszczowym, organizm lepiej przyswaja cenne składniki pokarmowe zawarte w innych produktach lądujących na naszym talerzu. Tak więc, jeżeli na przykład połączymy w sałatce awokado z pomidorem, przyswoimy nawet czterokrotnie więcej zawartego w pomidorach likopenu czyli przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym.
Co jeszcze kryje się pod tą niepozorną ciemnozieloną lub brązową skórką? Przede wszystkim dużo regulującego ciśnienie krwi i usprawniającego pracę serca potasu, niezastąpionego w walce z niedokrwistością żelaza, ważnego dla funkcjonowania układu nerwowego magnezu oraz witamin C, E i A, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Awokado zawiera także witaminy z grupy B oraz, co szczególnie istotne dla przyszłych mam, cenny kwas foliowy. Owoc ten powinny też włączyć do swojej diety osoby z problemami ze wzrokiem, jest on bowiem dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Awokado jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki dużej zawartości aminokwasów jest też polecany osobom aktywnie uprawiającym sport.
W jakiej formie jeść awokado i jak je wybrać?
Zapewne po takich rekomendacjach, nikogo nie należy już przekonywać, że warto włączyć awokado do naszej diety. Smak awokado jest na tyle delikatny, że powinien bez problemu przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Zastosowań dla owocu jest wiele – począwszy od tradycyjnego meksykańskiego guacamole, poprzez pasty kanapkowe, aż po składnik sałatek i dodatek do ryb i mięs. Charakterystyczny maślano-orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawdzą się w wielu połączeniach, więc to od ciebie zależy jak je zaserwujesz. Internet z pewnością jest w tym przypadku ogromną kopalnią pomysłów na ciekawe dania z dodatkiem awokado.
Jeżeli po raz pierwszy będziesz kupować awokado, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które pozwolą ci wybrać odpowiedni owoc. Po pierwsze z reguły im ciemniejszy kolor ma skórka, tym dojrzalszy jest sam owoc. Poza tym jeżeli awokado jest dojrzałe jego skórka delikatnie ugina się pod naciskiem palca. Jeżeli po naciśnięciu skórka nie powraca do swojego wcześniejszego kształtu, oznacza to, że owoc jest już przejrzały. W takiej sytuacji lepiej już wybrać awokado lekko niedojrzałe i pozwolić mu dojrzewać przez kilka dni na parapecie okiennym.
Po rozkrojeniu awokado szybko czernieje. Jeżeli potrzebujesz tylko połowy owocu to przy części, którą chcesz zjeść następnym razem pozostaw pestkę. Warto ją też wrzucić do sałatki lub pasty z dodatkiem awokado. Można też skropić danie sokiem z cytryny.
Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/