Każdy z nas słyszał określenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jakie korzyści wiążą się regularnym spożywaniem śniadania, a co grozi nam pomijając ten posiłek ? Postaramy się wyjaśnić to biorąc pod uwagę, że 24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania.
W krajach europejskich śniadanie jest uznawane za jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Badania wykazują pozytywny związek pomiędzy regularnym spożywaniem śniadania a szeregiem korzyści, między innymi odpowiednią podażą makro i mikro elementów, prawidłową wartością wskaźnika BMI, wyższą sprawnością poznawczą i ogólnym lepszym dobrostanem. Dzieci jedzące śniadania osiągają lepsze wyniki w szkole, dorośli mają więcej energii i lepszą koncentrację. Wykazano również, że spożywanie śniadania przez dzieci i młodzież powoduje zmiany w metabolizmie, co prowadzi do poprawy jakości diety i lepszych wyborów żywieniowych, co może korzystnie wpływać na samopoczucie i zdrowe nawyki nastolatków przez całe życie.
Niestety pomimo potencjalnych fizycznych i psychicznych korzyści płynących ze spożywania śniadania, jest ono powszechne pomijane przez wielu. W USA i Europie od 10 do 30% młodych ludzi rezygnuje ze śniadania, a ponad połowa spożywa nieadekwatne lub źle zbilansowane poranne posiłki. Kto częściej pomija śniadania: mężczyźni czy kobiety? Otóż 44% kobiet i 36% mężczyzn pomija ten ważny posiłek. Śniadania częściej jemy w weekendy (87,3%) niż w dni powszednie (74,4%), europejskimi krajami najczęściej opuszczającymi pierwszy posiłek są Grecja i Słowenia.
Pomijanie śniadania zostało uznane za ważny czynnik determinujący niezdrowy styl życia, który może służyć jako czynnik pośredniczący dla innych zachowań ryzykownych dla zdrowia, w tym spożywania alkoholu, palenia tytoniu, a także zmian nastroju i objawów depresji. Wiąże się to również z niższą jakością życia i przewlekłym stresem, co z kolei może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych w ciągu całego życia.
Wiemy już o korzyściach jakie płyną z regularnych śniadań i co wiąże się z pomijaniem tego posiłku. Jednak jakie jest dobre śniadanie? Standardowe zalecenia żywieniowe sugerują, że idealny posiłek śniadaniowy powinien zawierać od 20 do 35% dziennego indywidualnego zapotrzebowania na energię oraz składać się z trzech grup żywności, w tym mleka i produktów mlecznych, zbóż (nierafinowanych i pełnoziarnistych) oraz świeżych owoców lub soków bez dodatku cukru. Śniadanie nie powinno również być spożywane zbyt późno po przebudzeniu. Odwlekanie pierwszego posiłku może powodować, że w godzinach popołudniowych odczuwamy większy apetyt, a co za tym idzie przyjmujemy nadmierną ilość kalorii przed snem.
Śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek dnia którego nie powinniśmy lekceważyć a powinniśmy wsiąść sobie do serca hasło tegorocznego Europejskiego Dnia Śniadania “Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast), a o rodzajach śniadań przeczytacie w naszym następnym artykule.
- Peterjohn, C., Hackworth, F., & Brandl, S. (2007). Breakfast Makes a Difference.
- AlTamimi, J. Z., Alshwaiyat, N. M., Alkhalidy, H., AlFaris, N. A., AlKehayez, N. M., & Alagal, R. I. (2022). Breakfast skipping among a multi-ethnic population of young men and relationship with sociodemographic determinants and weight status. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(5), 2903.
- Salimi, N., Karimi-Shahanjarini, A., & Roshanaei, G. (2022). Regular breakfast consumption and its predictors based on the social cognitive theory in female students of Hamadan University of Medical Sciences. Journal of Education and Community Health, 1(3), 20-27.
- Affenito, S.G. Breakfast: A Missed Opportunity. J. Am. Diet. Assoc. 2007 , 107, 565–569.
- https://www.freepik.com/