Jak wiadomo pierwsze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być spożywane przed wyjściem z domu. Pomijając ten posiłek, znacznie obniżamy sprawność umysłową, efektywność w pracy, szkole, jesteśmy osłabieni, znużeni lub senni, mamy problem z koncentracją.
Brak pierwszego śniadania może przyczyniać się do zaburzeń pracy układu pokarmowego oraz metabolizmu. W szczególności dzieci i młodzież w wieku szkolnym powinna spożywać regularnie posiłki, w liczbie 4-5 w ciągu dnia. W związku z tym ważne jest, aby w odstępie około 3 godzin po I śniadaniu zjeść niewielki posiłek. Jest to istotne przede wszystkim dla dzieci, które na etapie wzrostu i rozwoju mają zwiększone zapotrzebowanie na energię, witaminy, składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze.
Często zdarza się, że dzieci nie chcą jeść w szkole tego, co rodzice przygotują na drugie śniadanie. Tradycyjne, zwykłe kanapki po jakimś czasie staja się nudne i wracają razem z dzieckiem z powrotem do domu, albo po prostu lądują w koszu na śmieci. Jest to powód do niepokoju, ponieważ może to świadczyć o tym, że dziecko zaspokaja swój głód bezwartościowymi produktami.
Co zatem można zrobić, aby dziecko chętnie zjadało II śniadanie w szkole? Dzieci „jedzą oczami”, zatem przygotowany posiłek musi być kolorowy, fantazyjny, estetyczny i przede wszystkim smaczny każdego dnia. Ważna jest także różnorodność. Zacznijmy choćby od pieczywa. Mamy możliwość wykorzystania różnych rodzajów produktów – chleb razowy, kukurydziany, tostowy, bułka grahamka, bagietka pszenna, co daje nam szanse na stworzenie różnorodnych śniadań każdego dnia, już u podstawy kanapki. Resztę można dobrać według tego co lubi jeść dziecko – chuda wędlina, ser żółty, ser twarogowy, pomidory, ogórki, papryka, sałata… Dodatkowo zapakujmy naszemu dziecku do szkoły owoce – np. jabłka, winogrona, pomarańcze, brzoskwinie. Doskonałą przekąską będą także jogurty czy mieszanki orzechów i innych nasion. Dobrym pomysłem jest ustalenie z dzieckiem dzień wcześniej na co ma ochotę, zwiększa to szansę na to, że przygotowany posiłek naprawdę zostanie zjedzony.
Podczas przyrządzania drugiego śniadania należy wziąć pod uwagę też to w co pakujemy jedzenie. Dziecko chętnie je wyciągnie jeżeli będzie atrakcyjnie opakowane np. w pojemnik z ulubionym bajkowym bohaterem lub kolorowy papier. Jeżeli wybieramy opcje pakowania w pojemnik, najlepiej żeby był on z przedziałkami w środku, co umożliwi zapakowanie kilku produktów. Koniecznie należy zapakować dziecku do śniadania wodę mineralną niegazowaną lub sok (mamy do wyboru owocowy, owocowo-warzywny lub warzywny).
Aby pomóc w przygotowaniu II śniadania, podajemy kilka pomysłów, być może okażą się pomocne
Pomysły na śniadanie:
1.
- Bułka grahamka z masłem, chudą wędliną, plasterkiem sera żółtego, pomidorem i listkiem zielonej sałaty.
- Jabłko – przekrojone na cztery części, złożone w całość tak aby nie przybrało nieładnego, szarego koloru
- Kilka ciasteczek owsianych
- Woda mineralna niegazowana lub herbata
2.
- Wafle ryżowe zwykłe lub z dodatkami
- Jogurt owocowy z dodatkiem musli
- Banan
- Woda mineralna niegazowana
3.
- Mała tortilla z kurczakiem (łososiem lub szynką), zieloną sałatą, ogórkiem, pomidorem
- Winogrona
- Woda mineralna niegazowana lub sok
4.
- 2 kromki chleba razowego z twarożkiem ze szczypiorkiem, plasterek zielonego ogórka
- Marchewka pokrojona w słupki
- Kilka śliwek
- Woda mineralna niegazowana
Najważniejszą zasadą jest to, aby śniadanie dla dziecka było smaczne, lekkostrawne i wygodne w zjedzeniu.
Artykuł powstał przy współpracy z Panią Martą Gzyl.
Źródła:
http://dieta.mp.pl/przepisy/show.html?id=64460
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dzieci-drugie-sniadanie
http://www.aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos
Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/
Pingback: Zdrowo i smacznie – produkty spożywcze dozwolone w sklepikach szkolnych – 5krokowdozdrowia.pl