W tej części nie znajdziecie recepty na zrzucenie 5 kg w 3 dni. To kategoria poświęcona jedzeniu – jednej z największych przyjemności w życiu chcemy Wam pokazać, że pyszne jedzenie może być także jedzeniem zdrowym.

Znajdziecie tu informacje dotyczące wartości odżywczych produktów, sposobów zdrowego przygotowywania posiłków i komponowania zrównoważonej diety.

  • 24 października 2016

    O diecie bezglutenowej słyszał chyba każdy, przynajmniej raz. Wiele osób pomimo braku wskazań medycznych odstawiło produkty glutenowe – bo przecież gluten to zło! A przy okazji można zrzucić trochę kilogramów no i czuć się lepiej. Fakt czy mit? Czym właściwie jest gluten i gdzie możemy go znaleźć? Gluten jest białkiem… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 17 października 2016

    Pełnoziarnista kanapka z odrobiną masła, sałatą, indykiem i ciecierzycą, a wszystko polane sosem winegret z oliwy z oliwek. To przykład jednego z posiłków, który w połączeniu zasadami zdrowego odżywiania i dobrymi nawykami zdrowotnymi nie tylko pozwoli Ci utrzymać prawidłową wagę, ale także cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Dlaczego? Odpowiedź… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 30 sierpnia 2016

      Dieta kobiety karmiącej, a co za tym idzie jej jadłospis powinien być różnorodny, bogaty w pełnowartościowe pokarmy. Obowiązują ogólne zasady dotyczące bilansowania składników pokarmowych, unikania jedzenia śmieciowego, przekąsek, używek. Za złotą zasadę można uznać połączenie trzech zaleceń: należy wykluczyć z diety składniki, które mogą mieć działanie alergizujące. należy zachować… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 12 sierpnia 2016

    Nadwaga i otyłość stają się coraz poważniejszym problemem zdrowotnym Polaków. Jednym z najpopularniejszych wskaźników pozwalających ocenić, czy nasza waga jest prawidłowa, jest BMI (ang. Body Mass Index). Co kryje się za tym skrótem i jak go interpretować? Czym jest BMI? BMI to najpowszechniej  stosowany w medycynie i epidemiologii wskaźnik, pozwalający… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 10 czerwca 2016

    Sezon na truskawki w pełni. Królują na naszych stołach w każdej postaci - w koktajlach, wypiekach, sałatkach, przetworach lub po prostu wyjadane prosto z miski (lub bezpośrednio z krzaczka). Niezależnie od tego w jakiej formie jesz je najchętniej, wszystkie wariacje na ich temat łączy jedno – przywołujący na myśl lato… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 14 stycznia 2016

    Jak wskazują badania, z roku na rok coraz większa liczba Polaków sięga podczas codziennych zakupów po produkty ekologiczne. Sklepowe półki kuszą napisami bio i eko, a atrakcyjne opakowania przywołują na myśl domowe przetwory rodem ze spiżarni naszej babci. Czy ekologiczne rzeczywiście oznacza lepsze? Czy wyższa cena oznacza lepszą jakość? Jak… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 grudnia 2015

    Masę kostną buduje się w okresie dorastania i taka okazja później się nie powtórzy. Zobacz, jak ją wykorzystać przy pomocy KoD-u, czyli witaminy K i D. Kości są ważne Wyobraź sobie, że budujesz dom, do którego niebawem się wprowadzisz. Z czego postawisz mur: ze styropianu czy raczej z czegoś trwalszego? Od… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 20 listopada 2015

    Woda jest elementem niezbędnym do powstania i przetrwania wszystkich form życia. Pełni różnorodne funkcje w naszym ciele, odpowiada za transport związków organicznych i nieorganicznych, jest rozpuszczalnikiem, umożliwia wydalanie ubocznych produktów metabolizmu. Do zachowania wszystkich procesów życiowych nasz organizm musi otrzymać nie mniej niż 1 ml wody na 1kcal energii wytworzonej w… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 30 października 2015

    Przetworzone mięso jest dla ludzi czynnikiem rakotwórczym - czytamy w opublikowanym 26 października raporcie Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (IARC), instytucji działającej przy Światowej Organizacji Zdrowia. Badacze podkreślają, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie (czyli ilości odpowiadającej dwom plasterkom wędliny) podnosi o 18% ryzyko zachorowania na raka jelita… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 27 października 2015

    Stojąc na straży zdrowia uczniów Minister Zdrowia określił wymagania, które od 1 września 2015 roku spełniać muszą produkty spożywcze dostępne w szkolnych sklepikach i stołówkach. Twórcy rozporządzenia wzięli sobie do serca znane powiedzenie „czego Jaś się nie nauczy, Jan nie będzie umiał” i opracowując wytyczne dla placówek oświatowych wzięli sobie… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
Print Friendly

Komentowanie jest wyłączone