Używki to wszystkie substancje, które mają pobudzający wpływ na nasz organizm. To nie tylko alkohol, narkotyki i papierosy ale także napoje energetyzujące, kawa, a nawet herbata! Korzystanie z tego rodzaju substancji niesie ze sobą ryzyko uzależnienia.

Dobrze pamiętać, że wszelkie używki mają wpływ na nasz organizm i warto poznać fakty, aby wiedzieć czy warto z nich korzystać, a jeśli tak, to jak robić to bezpiecznie.

  • 19 września 2018

    Ile razy obiecywałaś sobie, że będziesz regularnie ćwiczyć ale wiadomo godzinnego wysiłku i hektolitrów wylanego potu skutecznie Cię zniechęca? A Ty? Ile razy próbowałeś rzucić palenie, ale rozstanie z trującym „przyjacielem” w ciągu jednego dnia zawsze kończyło się fiaskiem? A może postanowiłaś, że zrezygnujesz ze słodkich przekąsek ale nie wiesz… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 2 sierpnia 2018

    Jedną z głównych zasad zdrowego żywienia jest ograniczenie spożycia soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl) w codziennej diecie. Zwiększony udział soli w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, a także nowotworów żołądka. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość soli nie powinna przekraczać 5g dziennie. Szczególnie ważne jest unikanie potraw… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 29 czerwca 2018

    Zespół cieśni kanału nadgarstka (CTS, ang. carpal tunel syndrome) może niestety dotyczyć każdego. Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście pojawiającego się bólu nadgarstka, który jest wynikiem utrzymywania jednej pozycji dłoni przez dłuższy czas – to może być sygnał ostrzegawczy, że z waszym nadgarstkiem dzieje się coś niedobrego. Czym jest zespół cieśni kanału nadgarstka?… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 27 czerwca 2018

    Fala afrykańskich upałów dotarła do Polski. Gdy upał daje się nam we znaki, wsiadamy do nagrzanego auta i odruchowo włączamy klimatyzację w nadziei na szybką ochłodę.  Niestety jak się okazuje takie zachowanie może kosztować nas sporo zdrowia. Zachęcamy do lektury 🙂  KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA W upalne dni temperatura wewnątrz samochodu rośnie w… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 20 marca 2018

    Problem próchnicy u dzieci do lat 3 w Polsce dotyczy ponad połowy dzieci w tym wieku! Skalę problemu można zobrazować przywołując dane statystyczne zebrane w ramach realizacji jednego z programów profilaktyki próchnicy dzieci w wieku przedszkolnym. W ramach projektu, dokonano przeglądu stanu uzębienia u 38,5 tys. przedszkolaków z woj. śląskiego,… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 20 lutego 2018

    W przeciągu ostatnich lat wzrosła nasza świadomość na temat tego dlaczego i co należy robić aby zachować zdrowie. Coraz chętniej dokonujemy „zdrowych wyborów”, dzięki, którym mamy szansę zachować zdrowie na długie lata - poddajemy się badaniom profilaktycznym, regularnie uprawiamy sport, zwracamy uwagę na to co ląduje na naszym talerzu. Jednym… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 19 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele wód przeznaczonych do spożycia. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne  możemy podzielić je na wody mineralne (np. Nałęczowianka, Cisowianka, Muszynianka, Piwniczanka),  wody źródlane (np. Żywiec Zdrój, Primavera, Nestle, Dobrawa), wody stołowe i wody lecznicze. Na szczególną uwagę zasługują wody lecznicze, które po konsultacji… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 10 lutego 2018

    Miód, środek spożywczy od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca o leczniczych właściwościach, szczególnie często pojawia się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób przepada za specyficznym smakiem miodu w domowych potrawach i wypiekach oraz za herbatą z miodem, cytryną i sokiem malinowym pitej „na przeziębienie“. Warto zapoznać się bliżej… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 5 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele produktów przypominających sok, choć z sokiem mają tak naprawdę niewiele wspólnego, może poza barwą. Nic zatem dziwnego, że nie doceniamy ich wartości odżywczej skoro żyjemy w błędnym przekonaniu, że na rynku dostępne są przede wszystkim „soki” nafaszerowane konserwantami, sztucznymi barwnikami z morzem cukru czy sztucznych… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 lutego 2018

    Nadwaga i otyłość dotyczy coraz większej liczby dzieci na całym świecie. Dane wskazują, że otyłych jest 10% dzieci i młodzieży w wieku 5-17 lat. Prognozy również nie napawają optymizmem. Szacuje się, że w 2025 r. liczba dzieci otyłych w tej grupie wiekowej może wynieść nawet 177 milionów!   Walkę z… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy

Komentowanie jest wyłączone