Używki to wszystkie substancje, które mają pobudzający wpływ na nasz organizm. To nie tylko alkohol, narkotyki i papierosy ale także napoje energetyzujące, kawa, a nawet herbata! Korzystanie z tego rodzaju substancji niesie ze sobą ryzyko uzależnienia.

Dobrze pamiętać, że wszelkie używki mają wpływ na nasz organizm i warto poznać fakty, aby wiedzieć czy warto z nich korzystać, a jeśli tak, to jak robić to bezpiecznie.

  • 20 marca 2018

    Problem próchnicy u dzieci do lat 3 w Polsce dotyczy ponad połowy dzieci w tym wieku! Skalę problemu można zobrazować przywołując dane statystyczne zebrane w ramach realizacji jednego z programów profilaktyki próchnicy dzieci w wieku przedszkolnym. W ramach projektu, dokonano przeglądu stanu uzębienia u 38,5 tys. przedszkolaków z woj. śląskiego,… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 20 lutego 2018

    W przeciągu ostatnich lat wzrosła nasza świadomość na temat tego dlaczego i co należy robić aby zachować zdrowie. Coraz chętniej dokonujemy „zdrowych wyborów”, dzięki, którym mamy szansę zachować zdrowie na długie lata - poddajemy się badaniom profilaktycznym, regularnie uprawiamy sport, zwracamy uwagę na to co ląduje na naszym talerzu. Jednym… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 19 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele wód przeznaczonych do spożycia. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne  możemy podzielić je na wody mineralne (np. Nałęczowianka, Cisowianka, Muszynianka, Piwniczanka),  wody źródlane (np. Żywiec Zdrój, Primavera, Nestle, Dobrawa), wody stołowe i wody lecznicze. Na szczególną uwagę zasługują wody lecznicze, które po konsultacji… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 10 lutego 2018

    Miód, środek spożywczy od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca o leczniczych właściwościach, szczególnie często pojawia się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób przepada za specyficznym smakiem miodu w domowych potrawach i wypiekach oraz za herbatą z miodem, cytryną i sokiem malinowym pitej „na przeziębienie“. Warto zapoznać się bliżej… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 5 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele produktów przypominających sok, choć z sokiem mają tak naprawdę niewiele wspólnego, może poza barwą. Nic zatem dziwnego, że nie doceniamy ich wartości odżywczej skoro żyjemy w błędnym przekonaniu, że na rynku dostępne są przede wszystkim „soki” nafaszerowane konserwantami, sztucznymi barwnikami z morzem cukru czy sztucznych… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 lutego 2018

    Nadwaga i otyłość dotyczy coraz większej liczby dzieci na całym świecie. Dane wskazują, że otyłych jest 10% dzieci i młodzieży w wieku 5-17 lat. Prognozy również nie napawają optymizmem. Szacuje się, że w 2025 r. liczba dzieci otyłych w tej grupie wiekowej może wynieść nawet 177 milionów!   Walkę z… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 lutego 2018

    Warzywa są niezbędnym elementem diety. Zawierają wiele witamin, minerałów oraz błonnika. Latem świeże warzywa są łatwo dostępne. Jak jednak zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin oraz związków mineralnych, kiedy dostęp do nich jest utrudniony? Rozwiązaniem tego problemu mogą być warzywa kiszone. Kiszenie stosuje się w celu konserwowania żywności oraz uchronienia jej… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 22 stycznia 2018

      Mało kto myśli o tym, że jego zdrowie w dużej mierze jest uwarunkowane składem mikroflory jelitowej. Ważną rolę tutaj odgrywają bakterie probiotyczne, które znajdują się w przewodzie pokarmowym.         Już w starożytności medycy zalecali spożywanie fermentowanych produktów mlecznych osobom cierpiącym na choroby żołądka, jelit i wątroby.… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 18 stycznia 2018

    Zespół suchego oka jest jedną z najczęstszych chorób okulistycznych.  Jest schorzeniem wieloczynnikowym, ponieważ składa się zarówno z czynników okulistycznych jak i środowiskowych.  Do głównych przyczyn wywołujących tę chorobę można zaliczyć: nadmierne wykorzystywanie narządu wzroku (długotrwałe czytanie, jazda samochodem, oglądanie telewizji, praca przy komputerze), czynniki środowiskowe (klimatyzacja, suche powietrze, substancje chemiczne),… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 14 grudnia 2017

    Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) zaliczana jest do ciężkich i częstych zaburzeń psychicznych. Zaburzenia psychiczne są również częstą przyczyną zwolnień lekarskich i w ostatnich latach liczba ta lawinowo wzrasta. ChAD dotyka kobiet i mężczyzn w równym stopniu i może być chorobą dziedziczną. Przyczyn można również dopatrywać się w czynnikach biologicznych takich… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy

Komentowanie jest wyłączone