Malina – owoc kształtu owalnego lub stożkowatego (w środku pusty), wyróżniający się czerwoną barwą swoich owoców składający się z licznych, kulistych lub owalnych, owłosionych pestkowców. Istnieje około 200 gatunków tych owoców, a w zależności od odmiany występują one w różnorodnych barwach od białej, żółtej, poprzez czerwone, purpurowe, ciemnoczerwone, do prawie czarnych. Owoce te rosną w lasach, zaroślach, ale także w ogrodach, czy też na działkach przydomowych gdzie są bardzo popularne. Najwięcej wartości odżywczych mają jednak „dziko” rosnące maliny. W celach leczniczych wykorzystuje się świeże owoce maliny (Fructus Rubi idaei) i młode, dobrze wyrośnięte liście maliny (Folium Rubi idaei). Oba surowce zbiera się w lipcu. O bogactwie właściwości malin świadczy to, że wykorzystywano je już od wielu pokoleń…(CZYTAJ)
Sen to naturalna potrzeba organizmu, stan fizjologiczny, w którym ustaje świadomy odbiór bodźców zewnętrznych, zmniejszona jest reaktywność na sygnały. Ważną cechą snu jest jego odwracalność, czyli powrót do stanu czuwania pod wpływem odpowiednich bodźców zewnętrznych. Sen dotyczy wszystkich, nie ma osoby, która mogłaby powiedzieć, że może funkcjonować bez snu. To bardzo ważny aspekt, na który przeznaczamy ok. 1/3 życia (w przypadku niemowląt 2/3 życia), jednocześnie będący bardzo niedocenianą czynnością dnia codziennego, często uznawaną za bezproduktywną, na którą marnujemy czas. Nie jest to prawda! Jest to podstawowa potrzeba  mająca wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu i rozwoju zarówno dzieci jak i osób dorosłych. W Polsce Narodowa Fundacja Snu dostrzega potrzebę zwiększenia…(CZYTAJ)
Niektóre osoby rezygnują ze spożywania produktów zawierających gluten pod wpływem szerzącej się mody. Jest to decyzja, którą podejmują bez wskazań medycznych. Niestety część osób musi zrezygnować z glutenu ze względu na celiakię! Czym ona jest i jak sobie z nią radzić?   Celiakia, to choroba trzewna, o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*). W wyniku tej nietolerancji, gluten toksycznie działa na kosmki jelitowe znajdujące się w jelicie cienkim, prowadząc do ich zaniku. W konsekwencji dochodzi do upośledzenia wchłaniania substancji pokarmowych. Należy podkreślić, że gluten nie wywołuje tej choroby, a jedynie uwidacznia jej obecność! * owies często zanieczyszczany jest innymi zbożami, dlatego zaleca się jego…(CZYTAJ)
Cukier jest podstawowym produktem, stosowanym na co dzień w naszych kuchniach. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajani do słodkich smaków i najczęściej kojarzy nam się z przyjemnością. Jednakże co raz więcej produktów spożywczych zawiera różnego rodzaju substancje słodzące, tym samym ich kaloryczność wzrasta a wraz z nią nasz obwód w pasie i waga. Lista substancji słodzących dodawanych do żywności jest bardzo długa a nazwy czasem brzmią tajemniczo: mannitol, ksylitol, aspartam, acesulfam, kwas cyklaminowy, neohesperydyna DC, neotam, syrop glukozowo-fruktozowy… To co je łączy to słodki smak. Przyjemność dla podniebienia to jedno, ale czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Dzisiaj bliżej przyjrzymy się coraz bardziej popularnemu syropowi glukozowo-fruktozowemu. Inne nazwy, które można spotkać to izoglukoza, syrop fruktozowo-glukozowy oraz…(CZYTAJ)