Używki to wszystkie substancje, które mają pobudzający wpływ na nasz organizm. To nie tylko alkohol, narkotyki i papierosy ale także napoje energetyzujące, kawa, a nawet herbata! Korzystanie z tego rodzaju substancji niesie ze sobą ryzyko uzależnienia.

Dobrze pamiętać, że wszelkie używki mają wpływ na nasz organizm i warto poznać fakty, aby wiedzieć czy warto z nich korzystać, a jeśli tak, to jak robić to bezpiecznie.

  • 19 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele wód przeznaczonych do spożycia. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne  możemy podzielić je na wody mineralne (np. Nałęczowianka, Cisowianka, Muszynianka, Piwniczanka),  wody źródlane (np. Żywiec Zdrój, Primavera, Nestle, Dobrawa), wody stołowe i wody lecznicze. Na szczególną uwagę zasługują wody lecznicze, które po konsultacji… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 10 lutego 2018

    Miód, środek spożywczy od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca o leczniczych właściwościach, szczególnie często pojawia się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób przepada za specyficznym smakiem miodu w domowych potrawach i wypiekach oraz za herbatą z miodem, cytryną i sokiem malinowym pitej „na przeziębienie“. Warto zapoznać się bliżej… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 5 lutego 2018

    Na rynku dostępnych jest wiele produktów przypominających sok, choć z sokiem mają tak naprawdę niewiele wspólnego, może poza barwą. Nic zatem dziwnego, że nie doceniamy ich wartości odżywczej skoro żyjemy w błędnym przekonaniu, że na rynku dostępne są przede wszystkim „soki” nafaszerowane konserwantami, sztucznymi barwnikami z morzem cukru czy sztucznych… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 lutego 2018

    Nadwaga i otyłość dotyczy coraz większej liczby dzieci na całym świecie. Dane wskazują, że otyłych jest 10% dzieci i młodzieży w wieku 5-17 lat. Prognozy również nie napawają optymizmem. Szacuje się, że w 2025 r. liczba dzieci otyłych w tej grupie wiekowej może wynieść nawet 177 milionów!   Walkę z… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 lutego 2018

    Warzywa są niezbędnym elementem diety. Zawierają wiele witamin, minerałów oraz błonnika. Latem świeże warzywa są łatwo dostępne. Jak jednak zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin oraz związków mineralnych, kiedy dostęp do nich jest utrudniony? Rozwiązaniem tego problemu mogą być warzywa kiszone. Kiszenie stosuje się w celu konserwowania żywności oraz uchronienia jej… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 22 stycznia 2018

      Mało kto myśli o tym, że jego zdrowie w dużej mierze jest uwarunkowane składem mikroflory jelitowej. Ważną rolę tutaj odgrywają bakterie probiotyczne, które znajdują się w przewodzie pokarmowym.         Już w starożytności medycy zalecali spożywanie fermentowanych produktów mlecznych osobom cierpiącym na choroby żołądka, jelit i wątroby.… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 18 stycznia 2018

    Zespół suchego oka jest jedną z najczęstszych chorób okulistycznych.  Jest schorzeniem wieloczynnikowym, ponieważ składa się zarówno z czynników okulistycznych jak i środowiskowych.  Do głównych przyczyn wywołujących tę chorobę można zaliczyć: nadmierne wykorzystywanie narządu wzroku (długotrwałe czytanie, jazda samochodem, oglądanie telewizji, praca przy komputerze), czynniki środowiskowe (klimatyzacja, suche powietrze, substancje chemiczne),… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 14 grudnia 2017

    Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) zaliczana jest do ciężkich i częstych zaburzeń psychicznych. Zaburzenia psychiczne są również częstą przyczyną zwolnień lekarskich i w ostatnich latach liczba ta lawinowo wzrasta. ChAD dotyka kobiet i mężczyzn w równym stopniu i może być chorobą dziedziczną. Przyczyn można również dopatrywać się w czynnikach biologicznych takich… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 7 grudnia 2017

    Stosowanie olejów roślinnych zamiast olejów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo korzystne dla zdrowia. Coraz częściej spożywa się mniej znane oleje, które mają szereg właściwości leczniczych. Do takich olejów można zaliczyć: olej z czarnuszki, lniany, konopny, olej z awokado, olej z pestek winogron. W skład nasion czarnuszki wchodzi m.in. olej tłusty, którego… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy
  • 1 grudnia 2017

    Poprawia samopoczucie, wprowadza w stan głębokiego relaksu, dostarcza pozytywnych emocji, ale co najważniejsze korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Mowa oczywiście o saunie, która cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, zwłaszcza teraz kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza. Jest to z pewnością wynikiem szerokiego dostępu do informacji, które wskazują, że kąpiel w saunie… (ZOBACZ WIĘCEJ)

    0 komentarzy

Komentowanie jest wyłączone