JAK CZYTAĆ ETYKIETY?

Podczas zakupów spożywczych większość z nas kieruje się ceną lub przyzwyczajeniem. Warto jednak przyjrzeć się etykietom produktów, wrzucanych do koszyka i przeanalizować co dokładnie jemy i za co płacimy. Poniżej przedstawiamy garść wskazówek, przydatnych w dokonywaniu świadomych wyborów konsumenckich.

Czytanie etykiet pomaga w:

dokonywaniu dobrych wyborów tj. wyborze bardziej wartościowych produktów,

zrozumieniu, w jaki sposób korzystać z produktów, aby zachować dobry stan zdrowia,

codziennym stosowaniu zasad zbilansowanej pod względem odżywczym i energetycznym diety.


Na co zwracać uwagę?


1. Czy produkt jest świeży?

Data minimalnej trwałości:

  • data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości
  • poprzedzona wyrażeniem „najlepiej spożyć przed” (dzień, miesiąc, rok), „najlepiej spożyć przed końcem” (miesiąc, rok)
  • produkt nadal nadaje się do spożycia ale producent nie gwarantuje utrzymania własności organoleptycznych produktu (np. jego smaku, zapachu itp.)

Termin przydatności do spożycia:

  • termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia, spożycie naraża konsumenta na ryzyko zdrowotne,
  • podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się,
  • data poprzedzona określeniem „należy spożyć do”

data minimalnej trwałości ≠ termin przydatności do spożycia

2. Skład

Kolejność składników na liście nie jest przypadkowa.

Wszystkie składniki są wymienione w porządku malejącym według ich wagi, z uwzględnieniem znanych składników wywołujących reakcje alergiczne (np. orzechy ziemne, mleko, jaja, ryby).

Im lista składników jest krótsza tym lepiej!

3. Wartość odżywcza

Warto zwrócić uwagę na wartość energetyczną produktu, zawartość tłuszczu, cukru, sodu oraz zawartość błonnika. Dane najczęściej przedstawione są w formie tabeli określających zawartość poszczególnych składowych w 1 porcji lub w 100 gramach produktu.

4. Symbole  E

Symbol E oznacza, że dana substancja  przeszła testy bezpieczeństwa i została zatwierdzona do użytku na terenie Unii Europejskiej, tzn. że przy właściwym stosowaniu i zgodnie z obecnym stanem wiedzy nie stwierdzono jej szkodliwości.
E składniki są uznawane za bezpieczne, ale w indywidualnych przypadkach, przy częstym ich spożywaniu i dużych ilościach mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego istnieje obowiązek podawania oznaczeń E na etykietach produktów.

Wybierajmy produkty zawierające jak najmniej symboli „E”.

Przykładowe substancje dodatkowe oraz ich zastosowanie:

Rodzaj  –  E Symbol  –  Zastosowanie

Barwniki  –  E100-E199  –  Słodycze, desery, napoje, galaretki

Konserwanty  –  E200-E299  –  Wyroby garmażeryjne, napoje

Przeciwutleniacze  –  E300-E399  –  Frytki, chipsy, masy do ciast, biszkopty,

Emulgatory  –  E400-E499  –  Zupy w proszku, lody, majonez,

Pozostałe  –  E500-E1500   –   Słodycze, gumy do żucia, jogurty, gazowane, soki, konserwy, owoce suszone, wędliny, margaryna, masło, margaryna, wędliny, pieczywo, czekolada i wyroby czekoladowe, desery, przyprawy

1 Komentarz:

  1. Pingback: 5 zasad bezpiecznego mrożenia żywności – 5krokowdozdrowia.pl

Komentowanie jest wyłączone