Cudowne właściwości olejów

Stosowanie olejów roślinnych zamiast olejów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo korzystne dla zdrowia. Coraz częściej spożywa się mniej znane oleje, które mają szereg właściwości leczniczych. Do takich olejów można zaliczyć: olej z czarnuszki, lniany, konopny, olej z awokado, olej z pestek winogron.

W skład nasion czarnuszki wchodzi m.in. olej tłusty, którego 85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny, białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Nasiona te wykazują wiele działań prozdrowotnych: działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na wrzody i cukrzycę. Chronią nerki oraz wątrobę  przed toksycznym oddziaływaniem związków chemicznych i leków. Nasiona z których wytwarza się olej, wykorzystuje się również do leczenia różnych schorzeń alergicznych, astmy alergicznej, egzemy, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Przeprowadzono badanie, podczas którego 152 pacjentom z problemami alergicznymi podano do spożycia kapsułki z olejem z czarnuszki w dawce 500 mg. Okazało się, że objawy uczulające uległy zmniejszeniu, tym samym wyciągnięto wniosek, że olej z czarnuszki może być pomocny przy leczeniu dolegliwości alergicznych.

Następny dobroczynny olej – olej lniany ma żółty odcień, charakterystyczny zapach oraz lekko orzechowy posmak. Olej jest tłoczony „na zimno” w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza. Dzięki tej metodzie, składniki oleju zachowują swoje właściwości biologiczne oraz niezmienioną strukturę. Olej ten posiada bioaktywne związki, w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym wykazuje właściwości lecznicze. Olej lniany wykorzystywany jest w diecie dr Budwig, której podstawą jest spożywanie specjalnej pasty – połączenia oleju lnianego oraz chudego twarogu. Dieta ta początkowo była skierowana do osób chorych na nowotwory, ale okazało się, że korzystnie wpływa na leczenie wielu innych schorzeń takich jak: choroby psychiczne, stwardnienie rozsiane, alergie, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego, zaparcia, cukrzyca i wiele innych. Działa korzystnie na kobiety w ciąży, a wśród dzieci i młodzieży przyczynia się do lepszej koncentracji oraz lepszych wyników w nauce.

Kolejnym olejem, który pozytywnie wpływa na zdrowie jest olej konopny. Konopie były uprawiane od najdawniejszych czasów w celu produkcji włókna. Są środkiem psychoaktywnym, ponieważ posiadają substancje o działaniu psychotropowym oraz przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Wykorzystywane są do leczenia osób z chorobami układu nerwowego oraz osób w podeszłym wieku. Prozdrowotne działanie oleju konopnego wynika ze składu tego produktu, bowiem 80% stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Po dodaniu do oleju kanabidiolu (CBD) oraz witaminy D3, stosowany jest w leczeniu stanów lękowych i depresji. Wykazuje także działanie uspokajające oraz przeciwstresowe, działa również antyoksydacyjnie.

Następnym olejem wartym uwagi jest olej wyprodukowany z awokado. Nazywany jest również „zielonym złotem” , ponieważ ma działanie przeciwutleniające i przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Olej ten wykorzystywany jest często do produkcji kosmetyków, ponieważ łatwo wnika w skórę. Posiada aż 7 witamin: A, B, D, E, H, K, PP, dzięki którym sprzyja ujędrnianiu skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej z awokado spowalnia proces starzenia się skóry, sprawia, że jest ona bardziej elastyczna i posiada młodzieńczy wygląd. Ponadto ochrania ją przed wysuszeniem i szkodliwym promieniowaniem UV. Olej ten łagodzi podrażnienia skóry, sprzyja leczeniu chorób skórnych oraz działa przeciwalergicznie.

Ostatnim olejem, który wykazuje liczne pozytywne działania jest olej z pestek winogron. Nasiona winogron składają się z lipidów, białek, polifenoli oraz węglowodanów i wykazują działanie antyoksydacyjne.  Wyprodukowany z nich olej zawiera ok. 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy , ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono, że ekstrakt z pestek ma działanie ochronne w przypadku wystąpienia uszkodzeń serca spowodowanych np. zawałem. Polifenole zawarte w pestkach wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwpłytkowe. W badaniach wykazano korzystne działanie związków zawartych w pestkach winogron. Po podawaniu przez 4 tygodnie ekstraktu z pestek winogron (150 lub 300 mg na dobę) pacjentom z zespołem metabolicznym, okazało się, że ich ciśnienie krwi uległo obniżeniu. Z kolei dzięki podawaniu ekstraktu (600 mg na dobę) przez 4 tygodnie pacjentom chorym na cukrzycę typu 2, zmniejszył się poziom glikemii oraz markerów stanu zapalnego. U badanych uległ obniżeniu także poziom cholesterolu. Substancje zawarte w pestkach winogron mogą także ograniczać skutki uboczne chemioterapii.

Tak liczne działania lecznicze wymienionych olejów roślinnych powinny zachęcić do urozmaicenia swojej diety oraz korzystania z kosmetyków zawierających te substancje. Udowodniło to wiele badań przeprowadzonych na tych produktach.

Zdjęcie: http://www.pixabay.com/

Źródła:

  1. Wiesława Bylka, Dorota Mańkowska, Nigella Sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf
  2. Iwona Wierzbicka, Dieta Budwigowa- Dobrodziejstwo oleju lnianego http://www.ajwen.pl/cms/wp-content/uploads/Dieta_Budwigowa-artyku__.pdf
  3. Emilia Główczewska-Siedlecka, KatarzynaMadra-Gackowska, Krystyna Nowacka, Kornelia Kędziora-Kornatowska, Konopie siewne i ich zastosowanie we współczesnej geriatrii https://zenodo.org/record/159640#.WYL1xyhJYdU
  4. Eva Hejman-Lenga, Niezwykła moc olejków cz.II http://www.evahl.pl/sites/default/files/artykuly/64-65_ap_49_3_2014r.pdf
  5. Joanna Kołodziejczyk, Beata Olas, Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_052-057.pdf