Lato dobiegło końca, nastał czas jesieni, miejmy nadzieję złotej i pięknej, sprzyjającej spacerom oraz… GRZYBOBRANIU! Jesień to pora roku, która szczególnie kojarzy nam się z grzybami, a miłośnicy tych „owoców lasów” z niecierpliwością czekają, na ich pojawienie się. I o ile zbieranie grzybów jest dla większości ludzi czynnością odprężającą, tak już obawa przed zatruciem lub dolegliwościami żołądkowymi potrzafi skutecznie odstraszyć mniej doświadczonych grzybiarzy.
Nie bez kozery mówi się, że coś „rośnie, jak grzyby po deszczu”. Z grzybami tak właśnie jest. Deszcz i bardzo duża wilgotność powietrza jest warunkiem koniecznym dla tworzenia się owocników. Jeśli podłoże i powietrze jest suche, wówczas z wyprawy do lasu nie wrócimy z pełnym koszem. Jednak zanim wybierzemy się na „zbiory”, odpowiednio się do tego przygotujmy, aby nasze grzybobranie było bezpieczne. Grzybiarz powinien zadbać o to, aby jego strój był odpowiedni. Przede wszystkim pamiętajmy, aby mieć osłonięte ciało, zatem konieczne są długie spodnie, bluza z długim rękawem oraz odpowiednie buty, powyżej kostki (najlepiej kalosze, ze względu na rodzaj podłoża, po którym będziemy chodzić). Odpowiedni strój pomoże ustrzec nam się przed kleszczami, które przenoszą boreliozę. Warto też zadbać o to, by nasze ubranie było nieprzemakalne. Ze względu na porę dnia (zazwyczaj na grzyby chodzimy wczesnym rankiem), w lesie jest jeszcze rosa, która może sprawić, że w mokrym ubraniu zbieranie nie będzie już tak przyjemne. Pomyślmy zatem o tym wcześniej.
Jeśli jesteśmy już odpowiednio ubrani, pomyślmy nad tym, kto mógłby wybrać się z nami. Początkujący grzybiarze powinni wybrać się do lasu w towarzystwie osób, które dobrze znają się na grzybach. Stawianie pierwszych kroków wcale nie jest tak łatwe, jak by się to mogło wydawać. Mimo, że świadomość Polaków na temat zatruć grzybami jest coraz większa, co roku część fanów grzybobrania pada ofiarą trujących gatunków, które z pozoru wyglądają jak gatunki jadalne.
Wybierając się na grzyby przestrzegajmy kilku zasad:
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne (korzystaj z atlasów – nawet najlepszy grzybiarz powinien go zawsze mieć przy sobie!).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte i dobrze wykształcone owocniki. Młode i nie w pełni wykształcone są najczęstszą przyczyną pomyłek (łatwo można je pomylić z grzybem z gatunku niejadalnych).
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj grzyby rurkowe, wśród nich nie ma grzybów śmiertelnie trujących.
- Zbieraj grzyby do koszyka, nie korzystaj z toreb foliowych, w których grzyby szybko zaparzają się i ulegają zepsuciu.
- Nigdy nie rozpoznawaj grzybów stosując przesądy, takie jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Cechy te wcale nie muszą świadczyć o tym, że w potrawie znajduje się grzyb trujący. Jedz tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne!
- W razie wątpliwości co do zebranych grzybów, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Pamiętajmy, że nawet najlepszy grzybiarz może się pomylić. Jeśli po zjedzeniu potrawy z grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, niezwłocznie należy wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza! Z grzybami nie ma żartów. Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet kilka dni po ich zjedzeniu. Pamiętajmy także, że grzyby są ciężkostrawne, a oprócz walorów smakowych nie dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dlatego też nie podawajmy potraw z grzybów dzieciom.
Warto zauważyć, że wyprawa do lasu na grzyby, oprócz korzyści widocznych w koszyku, daje także korzyści płynące dla naszego organizmu. Zbieranie grzybów jest doskonałym pretekstem na oderwanie się od ekranu telewizora czy komputera i spędzenia czasu na łonie natury.
Zachowujmy zatem ostrożność podczas zbierania i cieszmy się jesiennymi darami lasu. Oby sezon na grzybobranie trwał jak najdłużej!
Źródło:
www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka
Snowarski M.,Atlas Grzybów. Jak zbierać grzyby? [www.grzyby.pl]\
Źródło ilustracji:
http://pl.123rf.com
Pingback: Zatrucie grzybami – jak je rozpoznać i co w tej sytuacji robić? – 5krokowdozdrowia.pl