Sezon na truskawki w pełni. Królują na naszych stołach w każdej postaci – w koktajlach, wypiekach, sałatkach, przetworach lub po prostu wyjadane prosto z miski (lub bezpośrednio z krzaczka). Niezależnie od tego w jakiej formie jesz je najchętniej, wszystkie wariacje na ich temat łączy jedno – przywołujący na myśl lato charakterystyczny smak i aromat. Ale czy wiesz, co jeszcze kryją w sobie te przypominające kształtem serce owoce?
Bomba odżywcza
Czy wiesz ile witaminy C może kryć się w 8 średniej wielkości truskawkach? Pewnie będziesz zaskoczony, bo taka niewielka porcja, którą większość z nas zjada bez większego namysłu, obfituje w więcej witaminy C niż cała pomarańcza! Średnio w 100 g owoców znajdziemy aż 60 mg tej znanej ze swoich właściwości antyoksydacyjnych witaminy – więcej mają tylko czarne porzeczki. Owoce te są również źródłem witamin B1, A, K, a także kwasu foliowego i β-karotenu.
Ale tu lista prozdrowotnych właściwości truskawek się nie kończy. Szukasz dobrego źródła błonnika pokarmowego? Sięgnij po truskawki – zaledwie 100 gram tych owoców pokryje 12% twojego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Brakuje ci składników mineralnych takich jak magnez czy potas? Jak dowodzą badania, owoce jagodowe, w tym właśnie truskawki, czerpią te związki z gleby łatwiej niż inne owoce, przez co stają się ich doskonałym źródłem. W 100 gramach truskawek znajdziesz aż 38 mg magnezu (15% zalecanego dziennego spożycia) i 153 mg potasu (7,5% zalecanego dziennego spożycia). Warto wiedzieć, że poszczególne odmiany truskawek mogą różnić się między sobą zawartością poszczególnych witamin i minerałów.
Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przeprowadzili badanie, w którym wykazali, że najbardziej zasobne w związki mineralne są odmiany: Kent (wapń, magnez, sód, potas), Honeoye (magnez, sód, wapń, fosfor, potas), Onebor/Marmolada (potas, fosfor, wapń, magnez), Polka (magnezu i potasu) oraz Elsanta (sód i potas).
Jesteś na diecie? Nie obawiaj się truskawek – w 100 gramach tych owoców znajdziesz zaledwie 7 gramów cukrów. Taka porcja dostarczy ci zaledwie 45 kcal. Dla porównania w bananie (100 g) kryje się dwukrotnie więcej węglowodanów, a jego wartość energetyczna wynosi 88 kcal.
Jak wybrać i przechowywać truskawki?
Jak już wcześniej wspominaliśmy, poszczególne gatunki truskawek różnią się między sobą zawartością niektórych mikroelementów. Warto jednak wiedzieć czym, poza wartościami odżywczymi i preferencjami smakowymi, powinniśmy się kierować przy zakupie truskawek. Przede wszystkim wybierajmy owoce, które są twarde, jędrne, nie widać na nich oznak pleśni i z jasnozieloną szypułką. Ważne żeby owoce były odpowiednio dojrzałe, bo zielonkawe truskawki zerwane z krzaka, w przeciwieństwie do np. banana czy mango, już dalej nie dojrzeją – nawet jeżeli położysz je w nasłonecznionym miejscu. Po zakupie umieść je w lodówce. Umyj i doprowadź do temperatury pokojowej dopiero przed podaniem.
Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego! Wykorzystajmy ten sezon truskawkowy w pełni, ciesząc się smakiem i aromatem polskich truskawek 🙂
Źródła:
Mayo Clinic Health System, Dietitian touts salubrious aspects of strawberries, http://mayoclinichealthsystem.org/local-data/press-releases/new-prague/strawberries
WebMD, Gabrick A., Nutritional Benefits of the Strawberry, http://www.webmd.com/diet/nutritional-benefits-of-the-strawberry
Bojarska J.E., Zadernowski R., Tońska E., Makroelementy owoców truskawek, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 2011, 3, str. 572–576
Płocharski W., Markowski J.,Pytasz U., Rutkowski K., Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, Cz. 2. Wartość odżywcza i zdrowotna w świetle dozwolonych oświadczeń zdrowotnych, Przemysł Fermentacyjny I Owocowo-Warzywny, 1/2013
Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/