Lato jest okresem kiedy można spodziewać się wysokich temperatur, pięknego słońca, upalnych dni. Warto wówczas szczególnie zadbać o dobrą kondycję naszego organizmu. Specjaliści doradzają nam jakie produkty powinniśmy spożywać w wakacje. Na liście znajdują się głównie produkty orzeźwiające, lekkostrawne, ochładzające. Nie możemy zapomnieć jednak o tym, by nie spożywać ich w nadmiarze, gdyż może prowadzić to do osłabienia i wychłodzenia układu trawiennego oraz odpornościowego.
Lista produktów, które powinny być obecne w naszej diecie podczas upalnych dni:
- Woda mineralna;
- Owoce (m. in. arbuzy, jabłka, kiwi, truskawki, porzeczki, mango, czereśnie);
- Warzywa, szczególnie te zielone, zawierające żelazo, magnez i kompleks witamin z grupy B czyli szparagi, szpinak i brokuły, ale także ogórki, pomidory, sałata;
- Cytrusy (limonki, grejpfruty, pomarańcze, cytryny);
- Świeże zioła ułatwiające trawienie i obniżające temperaturę ciała (kolendra, natka pietruszki, mięta, bazylia);
- Poprawiający krążenie krwi i pobudzający organizm do naturalnego chłodzenia czosnek;
- Lekkostrawne orzeźwiające i wspomagające proces trawienia jogurty;
- Grillowane, pieczone w folii lub gotowane na parze ryby i chude mięso;
- Sałatki ze świeżych warzyw;
- Świeże soki owocowe i warzywne;
- Ciepłe herbatki ziołowe;
- Kiełki;
- Chłodniki;
- Miąższ z aloesu;
- Woda kokosowa.
Czego nie jeść i nie pić?
- Gęstych, gorących zup;
- Gęstych sosów;
- Tłustych, pikantnych, smażonych, mięsnych dań;
- Słonych przekąsek;
- Kawy;
- Mocnej herbaty;
- Alkoholu;
- Gazowanych słodkich napojów.
Artykuł powstał we współpracy ze studentami Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Źródła:
– http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/co-jesc-w-czasie-upalow-produkty-ktore-chlodza-organizm/6ktec
– http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/podstawy-zdrowego-zywienia/285708,Co-jesc-w-upaly.html
– http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/najlepsza-dieta-na-upaly_36805.html
Źródło ilustracji: http://pl.123rf.com/